Best-of-breed strategie of alles-in-één pakket?

Best-of-watte? Een best-of-breed strategie (uitgesproken als ‘best-of-briet’) betekent dat er voor de verschillende taken binnen een organisatie de best geschikte software gebruikt wordt. Wat dus als resultaat heeft dat er meerdere softwarepakketten gebruikt worden. Het tegenovergestelde hiervan is dat er één softwareleverancier gekozen wordt, wat alle afdelingen voorziet van één softwaresysteem.

Wat zijn de voordelen van een best-of-breed strategie?

Het grootste voordeel van een best-of-breed strategie is dat iedere afdeling voor haar doel de best beschikbare software kan kiezen. Dus de financiële afdeling kan werken met het beste boekhoudpakket, terwijl de verkoopafdeling met het meestgeschikte CRM pakket kan worden.

Een ander voordeel is dat een bedrijf minder afhankelijk is van één softwareleverancier, dus minder kans op een ‘vendor lock-in’ en dat werkt vaak door in de kosten.

Een goed voorbeeld hiervan is WeFact.

Wat zijn de nadelen van een best-of-breed strategie?

Een best-of-breed strategie heeft ook nadelen. Zo kan het voor de medewerkers lastiger zijn omdat ze in verschillende pakketten moeten werken. Hierdoor is bijvoorbeeld meer training nodig, en moet de IT-afdeling meerdere pakketten ondersteunen.

Ook kan hierdoor data versnipperd raken in verschillende databases waardoor het voor de directie moeilijker is om overzicht te hebben van het bedrijf. En er kunnen meer fouten gemaakt worden doordat er overgetypt moet worden of gegevens kwijt raken. Een automatische API koppeling kan hier wel mee helpen.

Wat zijn de voordelen van een alles-in-één pakket?

De grootste voordelen zijn dat alle data in één systeem staat, en dat de gebruiker maar met één pakket hoeft te werken. Hierdoor zullen de trainingskosten en IT-beheer kosten in de regel lager zijn. Er zijn geen koppelingen nodig, omdat de leverancier al zorgt voor alle integraties.

Een goed voorbeeld hiervan is Exact Online.

Wat zijn de nadelen van een alles-in-één pakket?

De nadelen verschillen per pakket wat er gebruikt wordt. Het is vaak moeilijker om over te stappen; er ontstaat een ‘vendor lock-in’ waardoor de kosten flink kunnen stijgen. Ook kan de kwaliteit van bepaalde modules lager zijn, omdat de softwareleverancier nou eenmaal niet overal evenveel verstand van kan hebben. Ook kan er gewoon moderne functionaliteit missen, omdat de leverancier niet alle ontwikkelingen bij kan houden.

Conclusie

Het is misschien niet wat je hoopte te lezen, maar het is onmogelijk te zeggen welke strategie ‘beter’ is. Het hangt heel erg af van het soort bedrijf, de branche, hoe goed de beschikbare branchesoftware is, welke software al gebruikt wordt, etcetera. En vaak zal het ook een combinatie zijn: één pakket gebruiken voor de belangrijkste taken, maar daar omheen een verzameling van kleinere, handige apps. Als je twijfelt over hoe je software het beste kan integreren in je bedrijf, ga dan op zoek naar een API specialist of neem contact met ons op.

Ook al je best-of-breed pakketten gekoppeld hebben?

Neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

Contact